Een niersteen operatief laten verwijderen bij je kind: een noodzakelijk kwaad!
Nierstenen kunnen voor ernstige ongemakken zorgen. Ongemakken die je je kind natuurlijk wilt besparen. Soms wordt overwogen een niersteen operatief te verwijderen vanwege hevige pijnscheuten, verminderde nierfuncties of stuwing van de nier. Daarnaast kunnen nierstenen ook leiden tot allerlei infecties in de urinewegen. En als je bijvoorbeeld een blaasontsteking bij een kind kan vermijden, dan twijfel je daar niet over. Maar bestaat er dan geen alternatief of kan men enkel een niersteen operatief verwijderen? Een uroloog zal nooit in de eerste plaats kiezen om een niersteen operatief te verwijderen. Bij kleinere nierstenen is het immers vaak mogelijk om de niersteen via een telescopisch instrument los te wrikken in het urinekanaal, waarna het zijn natuurlijke weg naar buiten vindt. En ook bij grotere nierstenen is het vaak mogelijk om een operatie te vermijden. In plaats van de niersteen operatief te verwijderen, wordt hij eerst vergruisd door middel van een laser of schokgolven. De kleinere fragmenten kunnen dan opnieuw het lichaam via het urinekanaal verlaten, waardoor het niet langer nodig is de niersteen operatief te verwijderen.
- Een arts zal dus vaak kunnen kiezen voor een minder invasieve ingreep. In die zin is een niersteen operatief verwijderen eerder een laatste redmiddel. Pas wanneer de omvang en locatie van de niersteen te problematisch blijkt om hem anderszins te behandelen, zal de uroloog een niersteen operatief verwijderen. Dit met het oog op de preventie van blaasontsteking bij een kind.
Blaasontsteking bij een kind: is preventie mogelijk en hoe?
Als een arts een blaasontsteking of nierbekkenontsteking bij een kind vaststelt, dan zal hij eerst nagaan wat de oorzaak is. Zo kan een blaasontsteking bij een kind te wijten zijn aan een afwijkende blaasfunctie, een vernauwing van de urineleider of een aangeboren afwijking. Tot slot kan een blaasontsteking bij een kind ook voorkomen als gevolg van een verstopping in de urinewegen, bijvoorbeeld door een niersteen. Zoals eerder werd aangegeven, kan men een niersteen operatief verwijderen, hoewel dat doorgaans ook op een andere manier kan. Een niersteen operatief verwijderen is immers een intensieve ingreep.
- Een blaasontsteking bij een kind kan zich op verschillende manieren uiten. Wanneer er echter koorts aan te pas komt, dan gaat het om een nierbekkenontsteking. Koorts maakt immers geen deel uit van het ziektebeeld van een blaasontsteking bij een kind.
- Bij zuigelingen kenmerkt een blaasontsteking zich door voedingsproblemen, regelmatig spugen en prikkelbaarheid. Een blaasontsteking bij een ouder kind is te herkennen aan pijnlijk plassen, buikpijn en troebele urine.
- Er wordt van een recidiverende blaasontsteking bij een kind gesproken als er zich één periode met blaasontsteking en koorts en één zonder koorts voordoet, of als er zich drie of meer periodes van blaasontsteking zonder koorts voordoen.
Om een blaasontsteking bij een kind te voorkomen, is het belangrijk het kind voldoende te laten drinken en te zorgen voor een goede hygiëne van het onderlichaam. Indien de oorzaak een niersteen blijkt te zijn, kan het noodzakelijk zijn de niersteen operatief te verwijderen.
The post Niersteen operatief verwijderen appeared first on Nierbekkenontsteking.